ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα και το Καζαχστάν είναι δυο χώρες που έχουν αναπτύξει συνεργασία και σχέσεις σε πολλά επίπεδα: τουρισμός, πολιτισμός, ενέργεια, αθλητισμός είναι μερικά από αυτά. Στο Καζαχστάν διαβιούν σήμερα 10.000 – 12.000 Έλληνες ομογενείς, οργανωμένοι σε συλλόγους και σωματεία, ενώ στα κρατικά πανεπιστήμια του Αλμάτι, του Αλ Φαραμπί και του Αμπιλάι Καν διδάσκεται η νέα ελληνική γλώσσα.

Greece

Greece

Greece

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2017 θα δώσει νέα ώθηση στις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η χώρα μας επιχειρεί έναν συνολικό μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα με διασυνοριακή συνεργασία και ασφάλεια, διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και κυρίως, περαιτέρω αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, με πληρέστερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική φύση.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το Καζαχστάν, όσον αφορά τη δυνατότητα ανάπτυξης μεταφορικών συνδέσεων μέσω των δύο χωρών, για την αύξηση του όγκου των μεταφορών των διαφόρων εμπορευμάτων μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας. Σημαντικές προοπτικές υπάρχουν και στη σύζευξη των συστημάτων μεταφορών στο πλαίσιο του διαδρόμου «New Silk Road».

Επίσης, αμοιβαίο είναι το ενδιαφέρον και στον τομέα του τουρισμού, όπως διατυπώθηκε σε συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στις 6 Απριλίου 2017 στην Αθήνα, με τον πρέσβη του Καζακστάν, Αλεξέι Βόλκοβ. Το Καζακστάν θα μπορούσε να προσελκύσει Έλληνες τουρίστες για αθλητικό και οικολογικό τουρισμό, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα όχι μόνο για οικογενειακές διακοπές στην παραλία, αλλά και για ιατρικό, θεραπευτικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τουρισμό (προσκυνηματικό).

Αλλά και στον πολιτιστικό τομέα, η ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών, συζητήθηκαν σε συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, με τον πρέσβη του Καζακστάν. Αφορμή στάθηκε η μεγάλη ελληνική διασπορά στο Καζακστάν, όπως και ο μεγάλος αριθμός των πρώην συμπατριωτών που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2017 αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην ευρύτερη αγορά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και σε άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η χώρα μας.

Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση EXPO 2017 η Ελλάδα προωθεί την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θέτει εκ νέου και υπενθυμίζει στους «συνομιλητές» της σε παγκόσμιο επίπεδο το στοίχημα εκμετάλλευσης της ενεργειακής δυναμικής των εδαφών της:

  • Πλούσιο ηλιακό δυναμικό: εκτιμάται ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύψει σχεδόν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών
  • Αξιοποιήσιμο θαλάσσιο ενεργειακό δυναμικό
  • Υψηλό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό
  • Υδροηλεκτρική ενέργεια στην ηπειρωτική επικράτεια, που θα μπορούσε να καλύψει το 30% του συνολικού ενεργειακού δυναμικού της χώρας
  • Σημαντικές ποσότητες βιομάζας, που ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί συστηματικά
  • Γεωθερμικά πεδία, η ενεργειακή εκμετάλλευση των οποίων δεν είναι αντίστοιχη της δυναμικότητάς τους.