ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι παγκόσμιες εκθέσεις EXPO διοργανώνονται αδιάλειπτα από το 1851 και θεωρούνται ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα. Στις 22 Νοεμβρίου 1928 ιδρύθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Εκθέσεων Bureau International des Expositions στο Παρίσι, στον οποίο σήμερα είναι εγγεγραμμένες 169 χώρες. Στόχος του Οργανισμού είναι να εγγυηθεί την ποιότητα και την επιτυχία των διοργανώσεων, να προστατεύσει τα δικαιώματα των διοργανωτών και των συμμετεχόντων και να διαφυλάξει τη φιλοσοφία και το σκοπό της διοργάνωσης των εκθέσεων.

Στις εκθέσεις, οι οποίες είναι θεματικές, συμμετέχουν επίσημα η διοργανώτρια χώρα, άλλα κράτη, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι φορείς, οι οποίοι μέσω των περιπτέρων τους προσεγγίζουν το επίσημο, κάθε φορά, θέμα της διοργάνωσης.

Η πρώτη παγκόσμια έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1851. Ακολούθησαν αξιοσημείωτες εκθέσεις όπως αυτές στο Παρίσι, τη Βιέννη, το Σικάγο, τις Βρυξέλλες.

History

Έντονα συνδεδεμένες με τη Βιομηχανική Επανάσταση, σε αυτές τις πρώτες εκθέσεις οι διοργανώτριες χώρες είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν την κουλτούρα καθώς και τα αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά τους επιτεύγματα, όπως το τηλέφωνο, η γραφομηχανή ή το ασανσέρ, ο Πύργος του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Σήμερα διοργανώνονται τέσσερις τύποι εκθέσεων ή «Expos»:

  • World Expos
  • International Specialized Expos
  • Horticultural Exhibitions
  • Triennale di Milano

Στόχος η ανταλλαγή καινοτομίας, η ανάδειξη πεδίων εξέλιξης και οικονομικής ανάπτυξης, η καλλιέργεια ενός διεθνούς διαλόγου σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και οι συνεργασίες.