ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Σε έναν διάλογο με την ελληνική φύση και τις ενεργειακές δυνάμεις της, τον ελληνικό πολιτισμό, τη σκέψη και τη φιλοσοφία των αρχαίων προγόνων μας, αλλά και τη συνέχειά τους στη σύγχρονη Ελλάδα, το Ελληνικό Περίπτερο οδηγεί τον επισκέπτη υπό τον τίτλο Energy is in the air, στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2017 στο Καζαχστάν.

Μέσα από ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον με το μήνυμα «energized nature / physis energy» και με τη χρήση εξελιγμένων οπτικοκουστικών συστημάτων και ψηφιακών μέσων ο επισκέπτης «ταξιδεύει» στη χώρα μας. Βιώνει σωματικά και πνευματικά τις δυνάμεις της ελληνικής φύσης, τη δροσιά του ανέμου, το ζεστό αγκάλιασμα του ήλιου, την ηρεμία του αιγαιοπελαγίτικου σκηνικού που δίνει αφορμή για φιλοσοφία της ζωής και ταξίδεμα του νου.

Μέσα από την άμεση βιωματική εμπειρία, σε ένα περιβάλλον που αναπαριστά εικόνες από τη μαγεία του ελληνικού τοπίου, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε ένα σκηνικό της σύγχρονης ζωής στη χώρα μας, όπου η ενέργεια στην ατμόσφαιρα δίνει αφορμή για φιλοσοφία, διάθεση, επαναπροσδιορισμό, όμορφες εμπειρίες.

Greek pavilion

Εδώ λαμβάνει το κάλεσμα να αφήσει τις αισθήσεις του ελεύθερες, να απολαύσει, να αναλύσει το θαύμα της ζωής, αλλά και να αποδεχτεί ως σύμμαχο τις πλούσιες φυσικές δυνάμεις του ελληνικού τοπίου, να τις αξιοποιήσει, να τις τιθασεύσει, χωρίς νικητές και ηττημένους, παρά μόνον συμμάχους ως μια αδιάσπαστη ενότητα, με σεβασμό στην «ολότητα των πάντων», όπως όριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη φύση, στη σοφία και στην απλότητά της.

Greek pavilion
Greek pavilion

Ο περίπατος, ακολουθώντας μια τεθλασμένη πορεία, καλωσορίζει τον επισκέπτη σε ένα απόλυτα ελληνικό «λευκό» περιβάλλον, λουσμένο από το απέραντο ελληνικό φως, με κάποιες νότες φυσικής σκιάς κληματαριών, κλασικών κιόνων, ανεμόμυλων.
Ακολουθεί η γνωριμία με το άρωμα του θυμαριού, της μαστίχας και άλλων ελληνικών προϊόντων και η γευστική απόλαυσή τους.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες πληροφορούνται για την ιστορική εξέλιξη της ενέργειας στην Ελλάδα καθώς και για τις προτάσεις και κατευθύνσεις που η παγκόσμια απαίτηση περί χρήσης ΑΠΕ επιβάλλει, αλλά και για τις προσπάθειες της χώρας μας σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο απέναντι σε αυτήν την προοπτική.

Greek pavilion

Βασικός συνοδός καθ' όλη τη διάρκεια του περιπάτου είναι ο άνεμος, με διαφορετικές κάθε φορά διαθέσεις, ενώ η κορύφωση της διαδρομής συμπυκνώνεται σε μια μαγευτική παραλία όπου ο επισκέπτης θα απολαύσει ένα νησιώτικο ηλιοβασίλεμα.

Πορτρέτα απλών Ελλήνων πολιτών με πρόσωπα παραδομένα στην επιρροή της φύσης, μελαμψά από τον ήλιο, αυλακωμένα από τον άνεμο, εικόνες τοπίων μεταμορφωμένα από τη δύναμη του νερού ή του αέρα, αλλά και έργα καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν στις δημιουργίες τους τον άνεμο, το νερό, το φως, κοσμούν τα μονοπάτια του Περιπτέρου.

Ο απολαυστικός και εκπαιδευτικός περίπατος, που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο «Energy is in the air», στο γεμάτο συμβολισμούς και διάσπαρτο με την επιρροή των στοιχείων της φύσης περιβάλλον του Περιπτέρου στέλνει ένα βαθύτερο μήνυμα: η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου η «Ενέργεια του Μέλλοντος» είναι πάντα γύρω μας, την αισθανόμαστε, την αφουγκραζόμαστε, την αγγίζουμε. Αυτό που μένει είναι να συνεχίσουμε να την αξιοποιούμε, να συμπορευόμαστε αρμονικά και να επενδύσουμε σε αυτή για ένα καλύτερο μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης και της ίδιας της φύσης.

Designed by
Archiplus